Nieuwsbericht - Januari 2017

 Cheque Plus Jan17

In de maanden november en december 2016 werd aan de klanten van de vier Plus supermarkten in Almelo de mogelijkheid geboden om hun emballagegeld te doneren aan Stichting Help Oost Europa. Hier is goed gehoor aan gegeven en alle kleine beetjes zorgden voor een mooi opbrengst die door de Plus royaal is afgerond naar € 750,-

Jerry van de Bos is al jaren verbonden aan de Stichting Help Oost Europa. “Ik werd in eerste instantie gevraagd als adviseur van het bestuur maar toen ik eenmaal mee ben geweest om met eigen ogen te zien hoe belangrijk het is om daar hulp te bieden was is verkocht”, vertelt Van de Bos die inmiddels in al die jaren zeker veertig keer naar Hongarije en Roemenië is geweest om de mensen daar een helpende hand te bieden. “Die speciale geur daar is iets om nooit meer te vergeten”. Ging hij de eerste jaren drie keer per jaar naar twee geselecteerde gebieden, nu gaat hij nog twee keer per jaar. Het project in Hongarije ligt in de stad Miskolc waar drie grote tehuizen staan. Daar worden onder andere zwangere, jonge meisjes opgevangen die daar onder beter omstandigheden kunnen bevallen. Daarnaast worden ze begeleid en gecoacht om de maatschappij in te kunnen. Kleding, meubilair en andere hulpmiddelen gaan hier naar toe. In het stadje Nijiregyhaza wonen vrouwen en meisjes met een verstandelijke beperking. De meesten van hen kennen een licht beperking, maar sommigen zijn duidelijk meer afhankelijk van hulp in allerlei vormen. Het stadje Kiskunmasja kent een huid voor dementerende bejaarden. De mensen daar zijn dolblij met kleding, bedden, rollators, incontinentiemateriaal enzovoort.

In Roemenië is de stichting bezig met een sponsorprogramma in twee steden: Oradea en Petrosani. In deze gebieden hebben ze vaste contactpersonen waarmee ze goede afspraken hebben gemaakt en waarvan ze heel goed weten dat ze betrouwbaar zijn. De hulp is hier meer gericht op individuele specifieke gezinnen en bejaarden. Het gaat om tientallen adressen waar hulp naar toe gaat in de vorm van acute medische hulp, een studiefonds en een grote houtvoorziening. Via het voedselproject waarbij producten werden verzameld voor onder andere kerstpakketten kwam men uit bij de verschillende Plus supermarkten die al jaren artikelen beschikbaar stellen. Zo ook kwam deze emballage-actie tot stand die weer een mooi bedrag opleverde voor de stichting Help Oost Europa. Hiervoor kan er weer letterlijk en figuurlijk broodbeleg geregeld worden. Er zijn momenteel ongeveer 35 vrijwilligers actief binnen de stichting. Het stichtingsbestuur heeft onlangs enkele veranderingen ondergaan.

“Het bestuur bestond uit zeven mensen, vier van hen zijn onlangs gestopt, maar er zijn twee nieuwe enthousiaste mensen bij gekomen”, vertelt Jerry van de Bos. “Al verandert er het een en ander, de hulp aan Oost-Europa gaat onverminderd door!”